Tal i com estava previst, s’ha celebrat aquest memorial amb l’exposició sobre el poblament prehistòric del Camp de Tarragona, la jornada de portes obertes al taller d’arqueologia de l’IEV.
A l’exposició s’hi va poder veure una mostra dels materials del Jaciment de Picamoixons d’entre les més de 8.500 peces lítiques i unes restes humanes que es guarden a la C. A. de l’IEV. També vam veure la plaqueta pintada que hi va aparèixer
L’acte més esperat que era el “taller-demostració d’arqueologia experimental sobre les eines i la vida a la prehistòria” a càrrec de l’arqueòleg i especialista en talla de sílex Sr. Miquel Guardiola de l’IPHES.Aquest acte va tenir lloc al pati de Sant Roc, on es va poder veure totes les tècniques emprades pels homínids des de fa uns tres milions d’anys fins quasi els nostres temps per tal d’aconseguir, per percussió, extreure d’un còdol de sílex, (anomenat nucli) tot un seguit d’eines que van ajudar a sobreviure als homínids i homes prehistòrics.
Amb una aparent senzillesa, el Miquel anava extraient eines de tot tipus des de les formes més antigues, fins a fines fulles, puntes de sagetes, ganivets, gratadors, etc. i ens anava explicant les diferents tècniques que van evolucionar paral·lelament amb els homes. Tota una lliçó que no oblidarem fàcilment. Una demostració davant el públic assistent de fer eines de les diferents èpoques prehistòriques segons les tècniques de s’empraven en cada moment segons necessitats i coneixements, va causar molt d’impacte per l’aparent facilitat en que copejava el nucli i apareixien les ascles a punt de ser emprades.
Vam poder veure els diferents tipus de sílex i de percutors fets amb pedres de diferents grandàries però també en banya de cérvol o cabirol, que manejats amb destresa per ell,extreien ascles que ja d’entrada tallaven i, retocades degudament, tenien un ús o un altre, els més “moderns” es podien reaprofitar retocant-los i servien de nou. Tota una tècnica que el Miquel Guardiola domina a la perfecció.
Maleta amb reproduccions de puntes de sageta fetes amb sílex pel mateix Miquel.
Moment en que Miquel percudeix en una ascla per obtenir una eina de sílex.