Fitxa / Ficha Nº 7.

Gran gerra amb mamellons

ficha 7Nom: Gran gerra amb mamellons

Localització: Comissió d’Arqueologia de l’IEV/ Museu de Valls

Nº inventari: 1.712

Tipologia: Grup verazià

Cronologia: Neolític Final, mitjan III mil·lenni aC.

Procedència: Cova del Grèvol

Mides: Alt total; 70 cm.  diàmetre; 48cm.

Es tracta d’una gran gerra del neolític final amb mamellons, detall típic i similar als trobats a França dins les coves de Veraza (Aude) i que, amb menys freqüència i quantitat, també trobem a la meitat meridional de Catalunya donant nom algrup o estil verazià.

Aquesta va ser trobada en una cova situada a les balmes dels motllatsper un grup d’excursionistes espeleòlegs a mitjans de la dècada dels 1970 i finalment lliurada a la Comissió d’Arqueologia que l’ha restaurat i reintegrat. És una peça interesant i de considerable grandària i d’estranya bellesa pels apèndix en forma de mamellons llisos paral·lels disposats en fileres.

La pasta de color fosc, marronós, gruixuda, amb desgreixant de quars i granític, allisat a la superfície exterior .

La forma de la peça és de parets quasi cilíndriques amb lleuger abombament al seu centre, boca gran i base convexa. Presenta un forat a la part baixa de forma perfecta que creiem que es deu a algun incident modern. No presenta nanses.

De peces properes similars en trobem a la Cova Josefina, Escornalbou i en altres del Bergadà o el Vallés. com lacova de Roca Roja, Berga, Cova de Can Mauri, el Canal dels Avellaners, a la muntanya Queralt, Cova del Frare a Matadepera, Cova del Segre, La bòbila de Palazon, etc.

ficha 7-b

Detall mamellons i forat

BIBLIOGRAFIA:

Mn. SERRA VILARÓ (1922): La Cova de can Mauri i els Megàlits del Coll de l’Oreller. MuseeumArchaeologicumDiocesanum, Solsona.

VILASECA. S. (1973): Reus y su entorno en la prehistòria , 2 vols. Asociación de EstudiosReusenses. Reus

MARTIN COLLIGA A. (1976): “ El grupo de Veraza en el Bergadà”. Cypsela nº 1, Girona,69-73.

MARTIN COLLIGA A. (1992):“El Neolític Final. La recerca de nous camins. El Verazià. Estat de la investigació sobre el Neolític a Catalunya”. 9è Col·loqui Internacional d’arqueologia de Puigcerdà (Andorra la Vella 1991), 279-284

VIVES BALMAÑA, E. i MARTIN, A. (1992):“Elements de reflexió sobre el ritual dels enterraments secundaris del nivell sepulcral  verazià de la Cova del Frare de Sant Llorenç del Munt (Matadepera)”.9è Col·loqui Internacional d’arqueologia de Puigcerdà (Andorra la Vella 1991), 68-71

MARTIN A. DIAZ J., POU R., MARTÍ M. I BORDAS A. (1996):“Estructuras de habitat al aire libreveracienses en el Vallés (Barcelona)”,Rubricatum 1, Gavà-Bellaterra, 447-453.

MIRET, J. I MARTIN, A. (1998):“La industria lítica del jaciment verazià del Coll (Llinars del Vallés)”, Lauro,15, Granollers, 5-15

MARTIN COLLIGA A. (2011): “El Baix Vallés i zones limítrofes durant la segona meitat del IV mil·lenni i el III mil·lenni ANE”, Notes nº 26, Mollet del Vallés, 103-119