Vas plàstic.
Nom: Vas plàstic.
Localització: Comissió d’Arqueologia de l’IEV/ Museu de Valls.
Nº inventari: 1700.
Tipologia: Ceràmica ibèrica. Paral·lelitzable al tipus 7 (Mata-Bonet).
Procedència: Tallers de ceràmica ibèrica de Fontscaldes. Tester K.
Cronologia: Des de la segona meitat del s. III fins a principis del s. II aC.
Descripció:
Fragment posterior d’un vas zoomòrfic en forma de colom. Generalment s’assimila a la forma askos. El fragment trobat correspon a la cua, part del cos i un monyó de sustentació.
Decoració fitomòrfica de la qual tan sols es conserva menys de la meitat de la peça. Motiu de tija serpentejant de la qual deriven cornets ratllats amb línies paral·leles. Els cornets acaben amb ampul·losos circells. La cua plana, com correspon a un colom, està ratllada simulant les plomes.
Sol imitar models púnics lligats al culte a Tànit i Afrodita i, en general, a la deessa de la fecunditat, on eren utilitzats com a vasos rituals per fer libacions de perfums; així mateix, se n’han trobat en enterraments d’Empúries amb un sentit profilàctic, de protecció al difunt d’influències malèfiques del més enllà. Amb tot, però, també es documenten en poblats ibèrics i aquesta presència dual fa difícil donar-li un significat gaire concret.
Es troben paral·lels a la zona catalana als jaciments de Margalef i Coll del Moro (Gandesa).
BIBLIOGRAFIA:
Fabra, M.E (2008): “Les produccions característiques i tipologia”, a Valls i la seva història: Prehistòria i Història Antiga. Vol II. IEV, 264-281.
Solé, D (2008): “El repertori decoratiu. Estudi temàtic”, a Valls i la seva història: Prehistòria i Història Antiga. Vol II. IEV, 282-310.
Fabra, M.E; Adserias, M; Ramon, E (2003): Les arrels de Valls. Dels ibers als romans. IEV.
Pérez,J; Gómez, C (2004): “Imitaciones de vasos plásticos en el mundo ibérico”, a: La vajilla ibèrica en época hel·lenística (s. IV-III al cambio de era). Colección de la Casa de Valázquez, 89, Madrid, 31-47.